Pikamuodissa tiivistyy kaikki vallitsevan lineaarisen talousjärjestelmän ongelmat. Pikamuoti perustuu sekä brändien että logistiikkaketjujen nopeuteen. Tuotteita pyritään saamaan suunnittelusta myyntiin mahdollisimman pikaisesti. Tällöin vanhat tuotteet poistetaan myynnistä pikaisesti uusien tuoteryhmien tieltä, jättäen jälkeen käyttämätöntä tekstiilijätettä. Vaikka muotisyklistä poistuneita vaatteita jälleen myyviä yrityksiä on yhä enemmän, ei nykyinen liiketoimintamalli kannusta tarpeeksi päästöjen tai jätteen minimoimiseen.
Muotialan osuus maailman kasvihuonepäästöistä on noin 10 prosenttia. Pelkästään Euroopan unionin alueella heitetään yhteensä viisi miljoonaa tonnia vaatteita pois vuodessa. Tämä vastaa noin 12 kiloa vaatteita yhtä ihmistä kohden.
Kiertotaloutta edistetään uudistavalla sääntelyllä
Jos jossakin niin tässä on EU:n sääntelyn paikka. Yritysten vastuuta on lisättävä yhteisillä ja selkeillä pelisäännöillä. Euroopan unioni on tehnyt oikean suuntaisia toimia muotialan sääntelyssä, mutta tekemistä riittää. Euroopan komissio on muun muassa ottanut käyttöön tekstiilien kiertotalousstrategian ja päivittänyt jätedirektiiviä tekstiilijätteen kierrätyksen osalta vähentääkseen päästöjä ja lisätäkseen vastuullisuutta tuotantoketjuissa.
Ei kuitenkaan riitä, että sääntelemme vain Euroopassa tuotettuja vaatteita. Suomalaisten käyttämistä tekstiileistä vain murto-osa on tuotettu Euroopassa. Kestävän muutoksen saamiseksi meidän täytyy ulottaa sääntelyä kaikkiin Euroopassa myytäviin vaatteisiin. Huonokuntoisten vaatteiden tekeminen ei pitäisi olla kannattavaa ja nimenomaan uusiokäyttöä ja kierrätystä pitäisi lisätä. Euroopassa myytävien vaatteiden pitäisi mielestäni täyttää seuraavat ehdot:
1. Vaatteiden tulee olla pääasiassa tehty kierrätetyistä kuiduista
2. Vaatteiden tulee kunnioittaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta
3. Vaatteiden täytyy olla kestäviä ja korjattavia
Jätetään pikamuoti menneisyyteen
Kestävämmän vaateteollisuuden saavuttaminen ei ole vain yritysten vastuun ja kuluttajien valintojen summa. Euroopan unioni voi, ja sen pitääkin, kannustaa jäsenmaita uudistamaan omia käytäntöjään. Suomalaiset yritykset toivovat komissiolta johdonmukaisia linjoja sekä kattavat edellytykset valmistaa vastuullisia tuotteita. Suomalainen vaateteollisuus on osoittanut valmiutta edistää sellaisia EU-tason ratkaisuja jotka tukisivat kaikkia yrityksiä toimimaan kestävästi. Kun vaatteista tehdään kestävämpiä, on se myös kuluttajien etu. Kestävämmät materiaalit tuntuvat mukavilta, kestävät käyttöä ja mahdollistavat korjaamisen. Tämä vaatii myös sen, että alamme arvostamaan laadukkaita ja pitkäikäisiä vaatteita kestämättömän pikamuodin sijaan.