Tänään 19.3. vietetään Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. Canth tunnetaan rohkeana edelläkävijänä ja tasa-arvon pioneerina, joka taisteli naisten oikeuksien puolesta aikana, jolloin naisten yhteiskunnallinen asema oli hyvin rajoitettu. Canthin syntymästä tulee tänään kuluneeksi 180 vuotta ja olisi hienoa sanoa, että tasa-arvo on valmis, mutta näin ei ikävä kyllä ole.
Vallitsevassa poliittisessa keskustelussa on havaittavissa vaarallisia kaikuja menneisyydestä. Kaikkein huolestuttavimmat uutiset ovat kantautuneet meille rapakon takaa Yhdysvalloista, jossa korkein oikeus päätti muutama vuosi sitten antaa osavaltioille vapauden päättää aborttilainsäädännöstään. Päätöksen seurauksena aborttioikeutta on rajoitettu useissa osavaltioissa. Oikeus turvalliseen aborttiin ei ole itsestäänselvyys edes kaikissa EU:n jäsenvaltioissa. Esimerkiksi Maltalla ja Puolassa suuri osa kaikista aborteista on laittomia. Joissakin maissa, kuten Italiassa ja Espanjassa, abortin saatavuus on rajoittunut palveluntarjoajien puutteen vuoksi. On järkyttävää, että Euroopassa raskaana olevat naiset joutuvat vaarantamaan terveytensä etsiessään keinoja aborttiin ilman terveydenhuollon tukea.
Ranskassa otettiin maaliskuun alussa historiallinen askel, kun sen parlamentti äänesti aborttioikeuden kirjaamisesta maan perustuslakiin. Ranska on päätöksen myötä maailman ensimmäinen maa, jossa aborttioikeus on turvattu perustuslaissa asti. Tämä on mielestäni oikea suunta, josta toivoisi muidenkin jäsenmaiden ottavan mallia. Oikeus turvalliseen ja lailliseen aborttiin on ihmisoikeus, jonka tulee toteutua jokaisessa EU:n jäsenvaltiossa. On EU:n vastuulla huolehtia, että näin myös tapahtuu. Tästä syystä kannatan ajatusta siitä, että aborttioikeus lisätään EU:n perusoikeuskirjaan.
Viime vuodet ovat osoittaneet, ettei naisten oikeuksien kunnioittaminen ole itsestäänselvyys edes Euroopassa. Tästä syystä Eurooppa tarvitsee uusia Minna Cantheja, jotka ovat valmiita taistelemaan tasa-arvoisemman huomisen puolesta. Jos haluamme olla edelläkävijä, emme voi ottaa yhtäkään askelta taaksepäin, sillä kuten Canth aikoinaan totesi: “Naiskysymys ei ole ainoastaan naiskysymys vaan koko ihmiskunnan kysymys.”